Παρέμβαση έξω από τα γραφεία της πολυεθνικής Eldorado Gold στην Αθήνα

από http://squathost.com/patisionstreet/?p=1923

Την Τρίτη 20 Νοέμβρη το πρωί πραγματοποιήθηκε, από την Πρωτοβουλία αγώνα για την Γη και την Ελευθερία και άλλους/ες αγωνιστές/στριες, ωριαία παρέμβαση έξω από τα γραφεία της Καναδικής πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold στην οδό Β.Σοφίας και Νεοφύτου Βάμβα. Ήταν μια παρέμβαση αντιπληροφόρησης σχετικά με τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που θα προκαλέσει στη φύση και τα χωριά της Β.Α Χαλκιδικής η εγκατάσταση χρυσωρυχείου στο όρος Κάκαβος καθώς επίσης και μια παρέμβαση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής. Κατά την παρέμβαση στην οποία συμμετείχαν 25 άτομα, αναρτήθηκαν πανό και μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο :

 

 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΥΣΟΘΗΡΩΝ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το καταστροφικό έργο που προωθεί η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (της οποίας σημαντικός μέτοχος είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα και αποτελεί θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold Corporation) στην Β.Α. Χαλκιδική προβλέπει την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και χαλκού, τη δημιουργία νέων εργοστασίων μικτών θειούχων μεταλλευμάτων και παραγωγής θειικού οξέος, τεράστιες λεκάνες απόθεσης τοξικών αποβλήτων σε περιοχές ήδη επιβαρυμένες από μεταλλευτική δραστηριότητα δεκαετιών, ενώ στην τοποθεσία Σκουριές προβλέπεται το άνοιγμα ενός τεράστιου κρατήρα διαμέτρου 700 μέτρων και βάθους 220 μέτρων στην καρδιά του βουνού Κάκκαβος για επιφανειακές εξορύξεις κοιτασμάτων.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής αντιστέκονται σθεναρά στους σχεδιασμούς του κράτους και των χρυσοθήρων με μια σειρά από εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούν το βουνό, το δάσος, το νερό και τις ζωές τους. Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι βρίσκονται σε ανοιχτή και διαρκή ρήξη με αυτούς τους σχεδιασμούς, καθώς με τη συμβολή ενός ιδιωτικού στρατού τραμπούκων που έχει σχηματίσει η εταιρεία και των κρατικών δυνάμεων καταστολής επιχειρείται η έναρξη των εργασιών για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις εξορύξεις στις Σκουριές.

Πολύωρες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ ξέσπασαν στις 5 Αυγούστου 2012 με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές εστίες φωτιάς στο δάσος από τη ρίψη χημικών της αστυνομίας, ενώ από τη χρήση πλαστικών σφαιρών τραυματίστηκαν αρκετοί διαδηλωτές. Επίσης, την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι συγκρούστηκαν ξανά μέσα στο δάσος με 14 διμοιρίες ΜΑΤ που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών ασφυξιογόνων.

Πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν κι έγιναν έντεκα προσαγωγές και 4 συλλήψεις αγωνιζόμενων κατοίκων.

Στις 10 Οκτωβρίου 2012 το ΥΠΕΚΑ, ύστερα από ανάκληση της απόφασης του Σ.τ.Ε για αναστολή των υλοτομικών εργασιών στο δάσος των Σκουριών, έδωσε εντολή στο Δασαρχείο Αρναίας να υλοτομήσει το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, μια έκταση 3.273 στρεμμάτων και άλλα 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακα για την κατασκευή χώρου απόθεσης των αποβλήτων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ».

Στις 21 Οκτωβρίου, ως απάντηση στην κεντρική εντολή καταστροφής του δάσους των Σκουριών και μετατροπής του σε χαβούζα, πλήθος κόσμου πραγματοποιεί μεγάλη διαδήλωση. Πάνω από 2.500 διαδηλωτές πορεύονται 8 χιλιόμετρα μέσα στο δάσος προς την τοποθεσία Σκουριές, όπου τα έργα καταστροφής του δάσους και οι εκσκαφές έχουν ήδη αρχίσει και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Στο εργοτάξιο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και ενώ τους απαγορεύεται η συνέχιση της πορείας, δέχονται την βάρβαρη επίθεση από τα ΜΑΤ, με σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδων διαδηλωτών καθώς και 14 συλλήψεις.

Είναι φανερό ότι αυτή η βάναυση επίθεση δεν ήθελε απλώς να καταστείλει την διαδήλωση, αλλά και να τρομοκρατήσει τους αντιστεκόμενους ώστε να σταματήσουν κάθε περαιτέρω κινητοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μπάτσοι έσπαγαν τα τζάμια από τα αυτοκίνητα των απερχόμενων διαδηλωτών, έριχναν μέσα δακρυγόνα και κακοποιούσαν τους επιβάτες που έβγαιναν έξω για να σωθούν, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Την Κυριακή 18 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν και νέες συγκεντρώσεις που καλούσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής στα χωριά της Ιερισσού και της Μεγ. Παναγίας και ακολούθησε πορεία 2000 ανθρώπων στο βουνό ενάντια στη λεηλασία της φύσης.

Στις 24 Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Σ.τ.Ε, σχετικά με την προσφυγή των κατοίκων ενάντια στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την αδειοδότηση της κατασκευής των ορυχείων. Εκείνη την μέρα προγραμματίζεται μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία και την εξόρυξη χρυσού.

Τα όσα συμβαίνουν και σχεδιάζονται από τα αφεντικά, όχι μόνο στη Β.Α. Χαλκιδική, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο με στόχο τη φρενήρη λεηλασία της φύσης, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου και φυσικού πλούτου και την ανηλεή εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας.

Στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν μόνο με εκτεταμένες και ανεπανόρθωτες καταστροφές του φυσικού κόσμου (στα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια, της λίμνες και της θάλασσες) και πάνω στα ερείπια των ανθρώπινων κοινωνιών βυθίζοντας τες στον ολοκληρωτισμό και τη βαρβαρότητα.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πρωτοβουλία Αγώνα για την Γη και την Ελευθερία
Αθήνα 20/11/12

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2012/11/20/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%ad%ce%be%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%b5/