[nggallery id=7]
Στις 6 Ιουνίου 2012, 15 άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι σε μια πράξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία νωρίς το πρωί για να εκφράσουν την αγωνία τους για τις καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο στη Ρουμανία, αλλά και σε άλλες νοτιοανατολικές χώρες της Ευρώπης, ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα μεταλλευτικά σχέδια που έχουν προταθεί από την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation στην βορειοανατολική Χαλκιδική προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς.
Οι διαδηλωτές κράτησαν μπροστά στο κτίριο της Πρεσβείας πανό με το μήνυμα «Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής» γραμμένο στα ρουμάνικα και τα ελληνικά, ενώ επιπλέον, απευθύνθηκαν στον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρουμανία, για να προωθήσει ο ίδιος στην ελληνική κυβέρνηση και τις υπεύθυνες αρχές τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους για να σταματήσουν τα μεταλλευτικά σχέδια.
Στο τέλος της δράσης, οι διαδηλωτές συνάντησαν τον Πρόξενο μέσα στην πρεσβεία και του παρέδωσαν μια επιστολή που περιείχε πληροφορίες σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη ζωή γενικότερα των κατοίκων. Η επιστολή περιείχε επίσης το αίτημα των Ρουμάνων προς τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν το δικαίωμα για ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον για τους κατοίκους της Χαλκιδικής, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
Ο Πρόξενος δήλωσε ότι ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Ρουμανία θα προωθήσει την επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ελλάδας.
Η Ρουμανία αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση για περισσότερο από 10 χρόνια τώρα, καθώς η Καναδική εταιρεία Rosia Montana Gold Corporation προτείνει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ορυχείο χρυσού ανοιχτής εξόρυξης, στο χωριό της Rosia Montana. Αυτό το σχέδιο σημαίνει την μετατόπιση της τοπικής κοινωνίας, τη χρήση τεχνολογίας βασισμένης στο κυάνιο, την καταστροφή 4 βουνών και πολιτιστικής κληρονομιάς άξιας να γίνει Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, καθώς και την δημιουργία ενός τέλματος κυανίου.
«Θεωρούμε ότι τα σχέδια εξόρυξης χρυσού και η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και στις νοτιοανατολικές χώρες της Ευρώπης πρέπει να σταματήσουν με κάθε τίμημα. Τα έργα αυτά έχουν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Στη Rosia Montana καθώς και στη Μεγάλη Παναγιά και την Ιερισσό, υπάρχει ισχυρή αντίθεση των κατοίκων ενάντια στα μεταλλευτικά έργα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην αντίστασή τους και πιστεύουμε ότι οι αγώνες τους θα σταματήσουν οριστικά τα προτεινόμενα μεταλλευτικά έργα στο κοντινό μέλλον», δήλωσε η Raluca Dan, μέλος της Καμπάνιας για τη Σωτηρία της Rosia Montana (Save Rosia Montana Campaign).
Η επιστολή που απευθυνόταν στον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρουμανία μπορεί να βρεθεί εδώ.
πηγή: http://regenerationromania.wordpress.com/2012/06/06/solidaritate-cu-locuitorii-din-ne-halkidiki-impotriva-proiectelor-de-minerit-aurifer/