4/12/12: Εκδήλωση στη Χαλκίδα ενάντια στα μεταλλεία

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8:30μμ θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Οι αγώνες των κατοίκων στη Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και τα καταστρεπτικά σχέδια των μεταλλευτικών εταιριών στην Κ. Εύβοια“.
Συμμετέχουν η “Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες” (Μ. Παναγιά Χαλκιδικής) και ο περιβαλλοντικός σύλλογος “Ταναϊς” (Ψαχνά Ευβοίας)

Διοργάνωση: Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος ΟΥΛΑΛΟΥΜ (Χαλκίδα)

Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό κείμενο:

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Εδώ και χρόνια τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Β.Α. Χαλκιδική εγκληματούν εις βάρος της φύσης και των ντόπιων κοινοτήτων. Το κράτος επικαλούμενο την “ανάπτυξη” στηρίζει τα συμφέροντα ξένων πολυεθνικών και ντόπιων μεγαλοεργολάβων θυσιάζοντας περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους. Η «προσφορά» τέτοιων επενδύσεων στον τόπο είναι τοσο μεγάλη ώστε το άκουσμα της επέκτασης των μεταλλείων στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών Χαλκιδικής, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων των γύρω περιοχών. Η αντίστασή τους είναι δικαιολογημένη αφού το έργο θα επιφέρει μη αναστρέψιμη καταστροφή στην περιοχή τους. Οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές στην οικονομία (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός), στην ανθρώπινη υγεία (καρκίνος, αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.), στα οικοσυστήματα, στην ίδια την ποιότητα ζωής. Ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκδώσει σχετικά πορίσματα ενώ η υψηλή επικινδυνότητα τέτοιων εγκαταστάσεων έχει επιβεβαιωθεί με τον χειρότερο τρόπο έπειτα από σοβαρά ατυχήματα σε αντίστοιχα εξορυκτικά πεδία στην Ρουμανία και στην Τουρκία.
Οι κάτοικοι αρνούνται πεισματικά να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία αυτών και των παιδιών τους, παρόλες τις προσπάθειες εξαγοράς τους από την εταιρία, μέσω της προσφοράς θέσεων εργασίας και διαφόρων «αντισταθμιστικών οφελών». Όμως, όπως συνήθως πράττει η εξουσία, μετά το καρότο έρχεται το μαστίγιο: σε συνδιασμό με μία άθλια προσπάθεια κατασυκοφάντησης και πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας εκ μέρους των μμε, η δυναμική αντίσταση των κατοίκων ήρθε αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή σε έκταση και βιαιότητα καταστολή. Μισθοφόροι της εταιρίας, μαζί με δυνάμεις των ΜΑΤ που στάλθηκαν για να προστατέψουν το εργοτάξιο και τα συμφέροντα της καναδικής «El Dorado Gold», απαγόρευσαν την πρόσβαση στο δάσος, ενώ επιτέθηκαν στους χιλιάδες αλληλέγγυους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών, μη διστάζοντας να πετάξουν δακρυγόνα ακόμη και μέσα σε αυτοκίνητα! Η ωμότητα και η ένταση της καταστολής ήταν τέτοια, ώστε η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε το ελληνικό κράτος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πρόσφατη έκθεσή της τον Οκτώβριο του 2012.
Είναι φανερό ότι η αγριότητα της καταστολής στοχεύει πολύ μακρύτερα από την προστασία της συγκεκριμένης επένδυσης. Οι κυρίαρχοι θέλουν να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κάθε αντίσταση στα επενδυτικά τους σχέδια, τώρα και στο μέλλον, θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.
Ήδη σε αντίστοιχη περίπτωση οι αντιστεκόμενοι κατοικοι στο Αποπηγάδι Κρήτης, υφίστανται τις διώξεις των ταγών της «πράσινης ανάπτυξης» διότι εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον τόπο τους, ενώ οι κάτοικοι της Κερατέας πολύ δύσκολα θα ξεχάσουν την εισβολή των ΜΑΤ στην πόλη τους για να επιβάλλουν τον «νόμο των σκουπιδιών».
Η “Ανάπτυξη” όμως που ευαγγελίζονται έχει ήδη οδηγήσει στην υποβάθμιση της ζωής των κοινωνιών που την βιώνουν. Ας μην ξεχνάμε τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια και ο Ευβοικός λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ. Σαν να μην έφτανε η μόλυνση του νερού με σκουριά και εξασθενές χρώμιο από την εν λόγω εταιρία, τον Μάϊο εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση η εξόρυξη βωξίτη από την μεταλλευτική εταιρεία ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Βαρδινογιάννη στην περιοχή Κονιστρών Κύμης.
Σ’ αντιδιαστολή με τα σχέδια τους εμείς προτάσσουμε την συλλογική δράση, την αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση στην παραγωγή, με οριζόντιες δομές και σεβασμό πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Η αντίστασή μας ενάντια στους σύγχρονους χρυσοθήρες και η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής, κρίνεται επιτακτική και μας αφορά όλους.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2012/12/02/41212-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84/