Το χρονικό (7/3) της καταστολής στην Ιερισσό

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ την ηχογραφημένη εκπομπή με το χρονικό της καταστολής από τις δυνάμεις κατοχής του κράτους στην Ιερισσό, που μεταδόθηκε στις 7/3 από το αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο Ραδιοφράγματα.


.
To πρωί πέντε κάτοικοι Ιερισσού συλλαμβάνονται ως ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ιερισσό με συνοδεία 6 κλούβες ΜΑΤ και 7-8 αστυνομικά αυτοκίνητα για να γίνει έρευνα στα σπίτια τους. Οι κλούβες έχουν σταματούν στη διασταύρωση για Ξηροποτάμι. Στο χωριό χτυπάνε οι καμπάνες και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο της Αστυνομίας. Χρήση δακρυγόνων κάνουν τα ΜΑΤ στην Ιερισσό ακόμη και μέσα στο σχολείο του χωριού.

Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές προκειμένου να διαλύσουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα των δακρυγόνων και να προστατευτούν από τα ΜΑΤ. Οι μπάτσοι θέλουν να περάσουν στο χωριό, για να κάνουν έρευνες σε σπίτια, αλλά οι κάτοικοι απαντούν πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Η απάντηση τους ήταν: «Δεν θα μας υποδείξετε εσείς πώς θα γίνει».

Γύρω στις 11:00 π.μ. τα ΜΑΤ εισβάλουν στο χωριό σαν δύναμη κατοχής, μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα, ενώ οι κάτοικοι υποχωρούν προσπαθώντας να προστατευθούν. Καθώς προελαύνουν μέσα στο χωριό, μπαίνουν μέσα στην αυλή του Γυμνασίου/Λυκείου Ιερισσού που βρισκόταν στο δρόμο τους και ρίχνουν δακρυγόνα μέσα στο προαύλιο του σχολείου. Ένα παιδί τραυματίζεται από ευθεία ρίψη δακρυγόνου και μεταφέρθηκε στο ιατρείο Ιερισσού, ενώ άλλα τρία παιδιά λιποθυμούν από τα χημικά. Όλα Τα παιδιά είναι τρομοκρατημένα και αδυνατούν να αναπνεύσουν, τρέχουν έντρομα με τα μάτια πρησμένα ενώ οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να τα βοηθήσουν και να τα ηρεμήσουν.Οι μπάτσοι φυσικά διαψεύδουν το γεγονός, το οποίο όμως καταγγέλλεται επώνυμα από το γυμνασιάρχη, το λυκειάρχη, καθηγητές και παιδιά.

Λίγο αργότερα απελευθερώνεται η πόρτα του σχολείου από ΜΑΤ. Τα παιδιά βγαίνουν από το σχολείο σε αποπνικτική ατμόσφαιρα ενώ οι εκπαιδευτικοί κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να τα προστατέψουν. Στο σχολείο, στα παιδιά που λιποθύμησαν, παρασχεται οξυγόνο. Εν τω μεταξύ οι μπάτσοι αρχίζουν να μπαίνουν για έρευνα σε σπίτια προσαχθέντων ενώ οι 6 προσαχθέντες- απαχθέντες κρατούνται σε λεωφορεία προκειμένου να κάνουν έρευνες στα σπίτια.

Στην 1 το μεσημέρι συνολικά 9 κάτοικοι βρίσκονται σε κλούβα της αστυνομίας, μέσα στο χωριό η οποία τους μεταφέρει έναν έναν στο σπίτι τους με την παρουσία εισαγγελέα. Επίσημα πρόκειται για κλήσεις μαρτύρων και ελέγχους σπιτιών και όχι για συλλήψεις. Ο συγκεντρωμένος κόσμος μέσα στην Ιερισσό υπολογίζεται στις 3.000 ενώ τουλάχιστον άλλες 5 κλούβες είναι μέσα στο χωριό. Οι πληροφορίες για δακρυγόνα μέσα στο σχολείο επιβεβαιώνονται από γιατρούς, όπως και τα περιστατικά λιποθυμιών μαθητών εξαιτίας των χημικών.

Στις 2 οι δυνάμεις κατοχής εισβάλουν σε σπίτια των συλληφθέντων χωρίς την παρουσία εισαγγελέα ενώ κάτοικοι τους ακολουθούν και τους αποδοκιμάζουν συνεχώς φωνάζοντας συνθήματα. Πάνω από 1000 άτομα είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο του χωριού και ζητούν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ ενώ η Ασφάλεια συνεχίζει να πραγματοποιεί εισβολές στα σπίτια των 5 κατοίκων. Σύμφωνα με μαρτυρίες σε σπίτι όπου έγινε έρευνα “μπουκάρισαν 25 πάνοπλοι αστυνομικοί”.
Συγκέντρωση-διαμαρτυρία στο κέντρο του χωρίου κάνουν κάτοικοι της Μ. Παναγιάς.

Στις 3 οι Μ. Λαμτσίδης, Ε. Ιωαννίδου και Α. Πετρίδης, δικηγόροι που εκπροσωπούν προσαχθέντες κατοίκους της Χαλκιδικής με διάβημά τους προς τον Εισαγγελέα Εφετών ζητούν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από την Χαλκιδική και να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση δικηγόρων- εκπροσώπων των κατοίκων και μπάτσων για τα γεγονότα. Οι μπάτσοι αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνάντηση. Τελικά  ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης καλεί  τον Διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρα Παζαρλή, τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα και εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής, με τους δικηγόρους τους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Η σύσκεψη ήταν  να γίνει  στις 11 το πρωί, στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αλλά αργότερα το απόγευμα ακυρώνεται. Οι δικηγόροι των κατοίκων είχαν επισκεφθεί τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωναν για τα απαράδεκτα γεγονότα στην Ιερισσό. Ο Εισαγγελέας πήρε τηλέφωνο και συμβούλευσε τους επικεφαλής της αστυνομίας να αποσύρουν τα ΜΑΤ, πράγμα που δεν συνέβη.

Στο μεταξύ, περί τα 300 άτομα  κλείνουν το δρόμο στην παλαιά εθνική οδό Θεσ/νικης-Καβάλας, στο ύψος του Σταυρού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην τρομοκρατία της εταιρείας. Αφήνουν να περάσουν μόνο ΙΧ και σταματούν τα οχήματα της εταιρείας.

Στις 6 ξεκινούν συγκρούσεις των κατοίκων της Ιερισσού με τις δυνάμεις κατοχής του χωριού. Πέφτουν πολλά χημικά αλλά οι κάτοικοι προσπαθούν να σταματήσουν  τους μπάτσους από το να μπουκάρουν στα σπίτια τους και δεν σταματούν να βρίσκονται στους δρόμους. Οι μπάτσοι ρίχνουν σε ευθεία βολή δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών καθώς και μέσα στα σπίτια των κατοίκων, ενώ εκείνοι προσπαθούν να βγάλουν τα παιδιά τους έξω απ’ αυτά. Στις 7 περίπου οι κάτοικοι κατορθώνουν να τους  απωθήσουν και ΕΚΑΜΙΤΕΣ και ΜΑΤ προσπαθούν με δυσκολία να επιβιβαστούν στις κλούβες και να φύγουν, ενώ δέχονται συνεχιζόμενες επιθέσεις και ρίχνουν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαφύγουν. Από τα χημικά των δυνάμεων καταστολής μεταφέρονται στο νοσοκομείο ένα πεντάχρονο παιδάκι και ένα βρέφος με αναπνευστικά και στομαχικά προβλήματα μετά από επίθεση με χημικά στο σπίτι τους. Το 10μηνο κοριτσάκι χρειάστηκε νοσηλεία.

Στις 9 μεταφέρονται με χειροπέδες στην ΓΑΔΘ στην Θεσσαλονίκης, 4 απο τους προσαχθέντες της Ιερισσού. Κρατούνταν στον Πολύγυρο από τις 8 το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ, όπου – πληροφορίες έλεγαν ότι – τους είχαν σε ένα βανάκι.  Σύμφωνα με την αστυνομία οδηγούνται στη Θεσσαλονίκη επειδή εκεί είναι η έδρα της υπηρεσίας που διενεργεί την προανάκριση. Η διαδικασία ανάκρισης τους στην Θεσσαλονίκη αλλά και η συλλογή προσωπικών στοιχείων (αποτυπώματα κτλ) ξεκινά από την αρχή. Οι δικηγόροι τους προσπαθούν να σταματήσουν την εξαντλητική τους κράτηση και ζητούν να τους αποδοθούν κατηγορίες και να αφεθούν ελεύθεροι. Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες βρέθηκαν έξω από τη ΓΑΔΘ. Μέχρι χθες η πληροφόρησή που είχαμε ήταν ότι συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και δεν σχετίζονται με την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στις Σκουριές (οπλοκατοχή χωρίς την απαραίτητη άδεια, βεγγαλικά, παράνομη κατοχή ραδιοασυρμάτων).

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2013/03/08/xroniko_7_3_ierissos/