Όσες κι αν γίνουν συλλήψεις και εισβολές χρυσάφι δεν θα πάρουν ποτέ από τις Σκουριές

ΟΣΕΣ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΧΡΥΣΑΦΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ω ανάπτυξη!

Η αναπτυξιολαγνεία  δεν είναι μία καινούρια ιστορία. Παλιότερα ερχόταν με την ελπίδα του εκσυγχρονισμού και της ανύψωσης του εθνικού φρονήματος, τώρα επιβάλλεται και ως το απαραίτητο μέσο για ένα καλύτερο αύριο και έξοδο από το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχουμε περιέλθει. Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια δεν είναι στη μέση, για την ακρίβεια είναι στην άλλη άκρη. Η ανάπτυξη, όπως παρουσιάζεται από το κυρίαρχο λόγο, θα έρθει μέσω ιδιωτικών επενδύσεων  και επομένως μέσω της μεγιστοποίησης των κερδών του κεφαλαίου. Προαπαιτούμενες συνθήκες αυτής, είναι η εξαθλίωση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας και η επίμονη αναζήτηση διεξόδων, που ανοίγουν και την πόρτα για μία νέα γκάμα επενδυτικών/αναπτυξιακών έργων, που πριν λίγα χρόνια η πραγματοποίησή τους θα ήταν πιο δύσκολη και ασύμφορη. Η κυρίαρχη επιχειρηματολογία εμφανίζει την ανάπτυξη  ως αυτή που θα λύσει τα προβλήματα, η ειρωνεία ωστόσο περισσεύει αφού είναι η ίδια η ανάπτυξη που, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στις ψευδαισθήσεις που δημιούργησε, επιτείνει τελικά το πρόβλημα καταστρέφοντας ανεπιστρεπτί φύση και ανθρώπινες κοινωνίες.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ανήκουν και τα μεταλλεία χρυσού στην περιοχή Σκουριές στη Β.Α. Χαλκιδική. Με την «καλή εταιρία», που θα δώσει δουλειά στους κατοίκους της περιοχής (ένα μικρό ποσοστό αυτών και με επιδότηση από το ΕΣΠΑ βεβαίως βεβαίως) να συναντάει μία πραγματική αυτή τη φορά υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα. Δηλαδή, μόλυνση εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα με επικείμενη εξάλειψη της απασχόλησης σε γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και μεταφορά τοξικής σκόνης και επικίνδυνων χημικών ενώσεων που θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, πέρα από τα όρια της Χαλκιδικής. Και στην τελική το αποτέλεσμα θα είναι η εξόρυξη ενός «άχρηστου μεταλλεύματος», που κατά κύριο λόγο βρίσκει χρήση ως κοσμήματα και τραπεζικά αποθέματα.

Κράτος, TV, εταιρικοί..

Το κράτος εδώ δε μένει αμέτοχο, έρχεται να επιβεβαιώσει το ρόλο του ως υπερασπιστή και διεκπεραιωτή της κερδοφορίας/κυκλοφορίας του κεφαλαίου. Παρακάμπτοντας ακόμα και δικούς του νόμους, παρέχοντας ένα ελκυστικό οικονομικό πακέτο και εκμεταλλευόμενο τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες, έχει ήδη διαμορφώσει το απαραίτητο πεδίο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην περίπτωση των μεταλλείων στις Σκουριές. Παράλληλα καλείται να υπερασπιστεί τη συνέχιση της επένδυσης, όποτε αυτή βρίσκει μπροστά της νέους νομικούς σκοπέλους και κυρίως τις αντιστάσεις της τοπικής, και όχι μόνο, κοινωνίας.

Όλα στο σχέδιο, όλα στο πρόγραμμα.

Η κρατική μηχανή, προασπιζόμενη τα συμφέροντα των εταιρειών Εl Dοrado, Ελληνικός Χρυσός, ΑΚΤΩΡ, θα χρησιμοποιήσει, όπως κάνει πάντα εξάλλου, όλα της τα μέσα. Εδώ και καιρό προσπαθεί να εγκαταστήσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας στην προσπάθειά του να μετριάσει και να καταστείλει τις αντιστάσεις των αγωνιζομένων. Πότε με καταστολή πορειών και ξύλο σε διαδηλωτές και πότε με προσαγωγές-απαγωγές, παράνομη λήψη DNA κατοίκων και στρατοπέδευση των αστυνομικών δυνάμεων στα αντιστεκόμενα χωριά για μέρες. Άλλωστε το δόγμα της μηδενικής ανοχής, που πλέον εφαρμόζεται παντού, περιέχει και μεγάλη δόση καταστολής. Και άλλες φορές με την ποινικοποίηση του αγώνα..

Πρόσφατα, τα ξημερώματα της Τετάρτης 10 Απρίλη, οπλισμένοι ένστολοι εισβάλλουν σπάζοντας τις πόρτες, στα σπίτια 2 αγωνιζόμενων κατοίκων στην Ιερισσό και τους συλλαμβάνουν μπροστά στα παιδιά τους. Πλέον βρίσκονται στις φυλακές Διαβατών, παρά το γεγονός μάλιστα ότι καμία από τις δεκαοχτώ κατηγορίες που τους αποδόθηκαν δεν ήταν ικανές για την προφυλάκισή τους. Πρόκειται για σαφή πολιτική δίωξη, στη λογική ότι οι κυρίαρχοι ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και οι υπόλοιποι επιβάλλεται να τους υπακούμε και ως ένα ακόμη δείγμα του κλίματος ασφάλειας που θέλει να επιδείξει το κράτος στην εταιρεία. Λίγο καιρό πριν μάλιστα, η  εταιρία έκανε λόγο για «απουσία καθαρού και μεθοδικού επενδυτικού τοπίου» και πιθανή της αποχώρηση από Χαλκιδική και Θράκη, πετώντας το μπαλάκι της «διαχείρισης της κατάστασης στην κυβέρνηση».

Ανίκανοι πάντα να καταστείλουν αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν, οι κοινωνικοί αγώνες δεν προσωποποιούνται, ούτε εξαντλούνται στα πεντάλεπτα των τηλεοπτικών παραθύρων. Σπάνε τα χωρικά και χρονικά σύνορα και συναντιούνται με όσους και όσες δεν αρκούνται σε χρυσές υποσχέσεις και στέκονται απέναντι στη λεηλασία των ζωών τους.  Στους διωκόμενους και αντιστεκόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής βλέπουμε τους εαυτούς μας και έτσι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 2 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2013/05/05/%cf%8c%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b9-%ce%b1%ce%bd-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%bf%ce%bb/