Αθήνα: Δράση αντιπληροφόρισης για τον αγώνα των κατοίκων στην Χαλκιδική

Παρέμβαση- δράση αντιπληροφόρισης για τον αγώνα των κατοίκων στην Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, πραγματοποιήθηκε από το Αυτόνομο Στέκι το Σαββάτο 15 Ιουνίου στην Λαϊκή Αγορά της Καλιδρομείου στα Εξάρχεια. Στόχος της παρέμβασης ήταν να ενημερώσει & να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους των Εξαρχείων μέσα από την “προσομοίωση” της καταστροφής που θα συμβεί στις Σκουριές εαν είχε βρεθεί χρυσός στο λόφο του Στρέφη (δείτε το “κείμενο”).
Έτσι τα “στελέχη” της εταιρία ΜΑΤ- ΕΚΑΜ GOLD αφού έστησε την ταμπέλα του έργου σε περίοπτη θέση άρχισαν να μοιράζουν στους κατοίκους το Ενημερωτικό Δελτίο και να καθησυχάζει τους κατοίκους για τις συνέπειες της ανάπτυξης. Φυσικά μαζί μοιραζότανε και ένα κείμενο για τα πραγματικά γεγονότα στην Χαλκιδική την καταστροφή που θα επιφέρει η εξόρυξη την κρατική καταστολή αλλά και την αντίσταση των κατοίκων.athina-parembash1

athina-parembash2athina-parembash3

Το κείμενο που μοιράστηκε

«Τα μεταλλεία στη Χαλκιδική είναι μια χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη»

Τι συμβαίνει με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική;

11.000.000 ευρώ. Tο τίμημα που κατέβαλε η Hellas Gold, για να αποκτήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική με σύμβαση που υπέγραψε με το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν μεσολάβησης του Πάχτα, τότε υφυπουργού Οικονομίας και σημερινού Δημάρχου Αριστοτέλη. Η σύμβαση έγινε χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση σε μια εταιρεία που είχε δημιουργηθεί δυο μέρες πριν (με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ!) και με απαλλαγή της από οποιαδήποτε ευθύνη αποκατάστασης περιβαλλοντικών ζημιών που είχαν γίνει από την καναδική TVX Gold (έφυγε νύχτα από τα μεταλλεία Κασσάνδρας αφήνοντας απλήρωτους 472 εργαζόμενους – συνολικό χρέος της προς τους εργαζόμενους: 17 εκατ. ευρώ).

Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ύστερα από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξία πώλησης ήταν κατώτερη της πραγματικής αξίας και θεωρήθηκε έμμεση επιδότηση κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της έμμεσης αυτής επιδότησης υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μάλιστα, το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

95.700.000 ευρώ. Το κέρδος των Μπόμπολα – Κούτρα – Τίμις (κυρίων μετόχων της “Ελληνικός Χρυσός”) από την τμηματική πώληση της εταιρείας στη μητρική πολυεθνική European Goldfields.

408.000.000 ευρώ. Η αγοραία αξία των μεταλλείων, όπως υπολογίστηκε από διεθνή οίκο έξι μήνες μετά την πώλησή τους από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 37 φορές παραπάνω. Αυτό δεν εμποδίζει την τότε ελληνική κυβέρνηση να επιδοτήσει την “Ελληνικός Χρυσός” με 15.000.000 ευρώ.

2.300.000.000 ευρώ. Η σημερινή αξία των μεταλλείων στο χρηματιστήριο του Τορόντο μετά την απόκτηση του 95% των μετοχών από την European Goldfields, πολυεθνική εταιρεία με έδρα τον Καναδά πίσω από την οποία βρίσκονται funds και τράπεζες όπως η JP Morgan και η Goldman Sachs.

15.436.000.000 (!) ευρώ. Η αξία των μεταλλευμάτων που βρίσκονται στα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

0 ευρώ. Το κέρδος του Ελληνικού Δημόσιου. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων στο Δημόσιο από την εκμετάλλευσή του. Γι’ αυτό άλλωστε η Τρόικα αρνήθηκε να αποδεχθεί τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στις εγγυήσεις που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για τη δανειακή σύμβαση.

«Όσοι αντιδρούν είναι υποκινούμενοι και οπισθοδρομικοί»

Το μεταλλείο που θέλει να κατασκευάσει η European Goldfields δεν θα είναι ένα υπόγειο ορυχείο με στοές όπως πιθανώς φαντάζονται πολλοί αλλά μια επιφανειακή εκμετάλλευση που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους με κυάνιο, μετατρέποντας τη γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα, κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ.

0.8 γραμμάρια ανά τόνο είναι η περιεκτικότητα σε χρυσό του εδάφους στην περιοχή.

18 τόνοι εξορύγματος χρειάζονται για να γίνει ένα χρυσό δαχτυλίδι.

2 χιλιόμετρα θα είναι η διάμετρος του ανοιχτού ορύγματος που θα συνοδεύεται από λίμνες αποβλήτων όπου θα «αποθηκεύονται» τα τοξικά υγρά.

3.000 στρέμματα δάσους θα καταστραφούν για να υλοποιηθεί το έργο.

200 εκατ. τόνοι προβλέπεται να εξορυχθούν μέσα στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας. Τα 2.500 χρόνια που λειτουργούν μεταλλεία στην περιοχή εξορύχθηκαν 30 εκατ. τόνοι, από τους οποίους οι 20 εκατ. τόνοι μετά το 1927 από τον Μποδοσάκη.

15.000.000 μ3: η ποσότητα νερού που αντλείται σήμερα ετησίως στην περιοχή των μεταλλείων, ξεπερνώντας την ετήσια κατανάλωση νερού ολόκληρου του νομού Χαλκιδικής.

691.000 λίτρα: η μέση κατανάλωση νερού ανά κιλό παραγόμενου χρυσού. Πέρα όμως από την κατασπατάληση του νερού, οι συνέπειες ενός ατυχήματος είναι ανυπολόγιστες. Το 2000, στη Baia Mare της Ρουμανίας διέρρευσαν από εξορυκτική μονάδα χρυσού 100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον ποταμό Tisla και από εκεί στον Δούναβη, πλήττοντας εκτός από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, δηλητηριάζοντας το πόσιμο νερό, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ψάρια και νεκρώνοντας τα οικοσυστήματα. Το περιβαλλοντικό ατύχημα στη Baia Mare θεωρείται το πιο καταστροφικό στην ιστορία της Ευρώπης μετά του Τσέρνομπιλ. Η καταστροφικότητα λοιπόν των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν αφορά μόνο τα γύρω χωριά, αλλά το σύνολο της Χαλκιδικής (αφού θα καταστραφεί ο υδροφόρος ορίζοντας), και σε περίπτωση ατυχήματος και τη Θεσσαλονίκη και ποιος ξέρει μέχρι πού…

«Η σιωπή είναι χρυσός»

Πολυεθνικές, τραπεζίτες και ντόπια αφεντικά ετοιμάζονται να βάλουν στην τσέπη 15 δισ. ευρώ με μοναδικό αντάλλαγμα την καταβολή για κάποια χρόνια μισθών σε μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα πεταχτούν στα αζήτητα όταν η εταιρεία φύγει, αφήνοντας πίσω της κρανίου τόπο. Όποιος σιωπά είναι συνένοχος στο έγκλημα.

Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

Δυο τελευταία λόγια για τη μυθολογία των θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσει το «έργο» στη Χαλκιδική 

Τώρα στον δήμο Αριστοτέλη έχουμε 1.196 εκμεταλλεύσεις: γεωργία(912), κτηνοτροφία(104), μεικτές(180), μελισσοκομία(814 με 152.385 κυψέλες και παραγωγή το 9,7%του παραγόμενου στην Ελλάδα μελιού), αλιεία/υδατοκαλλιέργειες(κυρίως μυδοκαλλιέργειες), δασικούς καρπούς, βότανα.

Από αυτές προκύπτουν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας ενώ υπολογίζονται συνολικά στις 12.000 οι θέσεις εργασίας από την οικονομία που αναπτύσσεται γύρω από αυτές, την επεξεργασία και τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων και τον τουρισμό.

Με τη λειτουργία των μεταλλείων θα καταργηθούν ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τόσο λόγω της μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής μόλυνσης όσο και επειδή η ανακήρυξη της περιοχής σε ζώνη αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας σημαίνει νομοθετική απαγόρευση οποιωνδήποτε παραγωγικών/οικονομικών δραστηριοτήτων παρεμποδίζουν την μεταλλουργία

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που δημιουργεί η Eldorado σύμφωνα με την εταιρεία είναι ήδη  1200 , θα γίνουν 2.000 ή 3.000 μέχρι το 2015 οπότε θα φύγουν οι υπεργολάβοι κατασκευαστές και θα φτάσουν τις 5.000 κατά την πλήρη ανάπτυξη «του έργου» μαζί με τους  τομείς που θα αναπτυχθούν γύρω από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες (χρονικός ορίζοντας 20ετίας, μετά «το έργο κλείνει»).

Να σημειώσουμε ότι έχουμε τον θρίαμβο της αοριστίας και της δημιουργικής αριθμητικής: η πλειοψηφία των θέσεων αφορά προγράμματα 2μηνης κατάρτισης χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ(2.000ευρώ ο καταρτιζόμενος, 4.240 ευρώ η εταιρεία) εκ των οποίων μόνο το 30% θα μετατραπούν σε 4μηνες συμβάσεις.

Οι αριθμοί γίνονται λάστιχο και κυμαίνονται από 500 έως 5000 ανάλογα με το πού δημοσιοποιούνται και χωρίς να αποσαφηνίζεται επακριβώς ποιες είναι άμεσες και ποιες έμμεσες θέσεις εργασίας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –φιλική προς το έργο- κάνει λόγο για 1300 άμεσες θέσεις κατά την πλήρη ανάπτυξη «του έργου», προβλέποντας ακόμα 565 έμμεσες και 315 παρακινούμενες, με άλλα λόγια 2180 θέσεις εργασίας στην καλύτερη περίπτωση. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή εργάζονται 370 και αναμένεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων για την εταιρεία θα φτάσει τους 416…(αριθμοί που αποκαλύπτονται σε ψιλά γράμματα κατά βάση εσωτερικών papers της Εldorado και αφορούν στην πλειοψηφία υψηλής ειδίκευσης εργαζόμενους που φυσικά δεν θα ανακαλυφθούν στην αγροτο-τουριστική κοινωνία της περιοχής παρά τις αντίθετες εξαγγελίες περί απορρόφησης ντόπιων ανέργων)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ακόμη κι αν επαληθευτούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας η κατάσταση θα έχει ως εξής:

Καταστρέφονται για πάντα γύρω στις 12.000-17.000  θέσεις εργασίας.

Δημιουργούνται για τα επόμενα 15-20 χρόνια το περισσότερο 5.000 θέσεις εργασίας.

Δηλαδή καταπολεμούν  την ανεργία αυξάνοντάς την κατά 250% έως 330%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

 

Φυσικά μια τέτοια «ανάπτυξη» δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο μέσα από το πλέγμα εταιρείες-εντολείς και κρατικές υπηρεσίες-εκτελεστές.

Η ΕΛΑΣ στη Χαλκιδική και προκειμένου να καταστείλει τους αγώνες που έχουν ξεσπάσει εκεί λειτουργεί στην πραγματικότητα ως ιδιωτικός στρατός κατοχής για λογαριασμό της Eldorado συνεπικουρώντας το έργο των επίσημων σεκιουριτάδων της εταιρείας. Στο επιχειρησιακό κομμάτι λειτουργεί με όρους αντιτρομοκρατικής ακόμα κι αν απέναντί της έχει γέροντες, μωρά ή μαθητές με τρόπο που θυμίζει έντονα τις αστυνομίες χωρών «μπανανίας» της λατινικής Αμερικής(εισβολές σε σπίτια αξημέρωτα, απαγωγές ακτιβιστών για ανάκριση, άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας σε ανήλικους). Το ξύλο, τα χημικά και οι διαρκείς παρενοχλήσεις με στόχο την τρομοκράτηση της τοπικής κοινωνίας αποτελούν πάγιες κατασταλτικές μεθόδους.

Φυσικά απαραίτητο είναι το σκέλος όλων εκείνων των δικονομικών εκτροπών που δοκιμάζονται πάνω στις ζωές των αγωνιζόμενων κατοίκων:  κατασκευασμένα πειστήρια για την απόδοση ενοχής, ποινικοποίηση –κατά τα άλλα κατοχυρωμένων- συνταγματικών δικαιωμάτων (π.χ. συμμετοχή σε πορεία), πληθώρα παραβιάσεων του κώδικα της ποινικής δικονομίας (καταναγκαστική και επομένως παράνομη μαζική συλλογή γενετικού υλικού που κανείς δεν εγγυάται τη σύννομη χρήση του, εξαπάτηση μαρτύρων που καλούνται για απλή κατάθεση και μόλις περάσουν το κατώφλι της αστυνομικής διεύθυνσης μετατρέπονται σε κατηγορούμενους οι οποίοι μάλιστα ανακρίνονται εκεί και όχι στα δικαστήρια όπως προβλέπεται από το νόμο). Τέλος οι δικογραφίες που σχηματίζονται περιλαμβάνουν  συνήθως το μισό ποινικό κώδικα και κάμποσα άρθρα από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία (άλλωστε περιλαμβάνονται στο νομοθετικό οπλοστάσιο της δημοκρατίας, είναι πάντα χρήσιμα προκειμένου να «δέσει καλύτερα» μια υπόθεση ενώ η καταχρηστική ενεργοποίησή τους είναι στην διακριτική ευχέρεια των εισαγγελικών λειτουργών που υπηρετούν την τυφλή δικαιοσύνη).

 

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

 

ΖΗΤΩ Η ΖΩΗ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ!

                 

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ Ζ. Πηγής 97 & Ισαύρων

autonomosteki.espivblogs.net

autonomo_steki@yahoo.gr

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2013/06/22/athina-drash/