Ενημέρωση απο πορείες αλληλεγγύης στη Χαλκιδική

Θεσσαλονίκη

Πάνω από 10.000 κάτοικοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9/11 στα πλαίσια της Ημέρας Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η πορεία κινήθηκε απο ΧΑΝΘ προς Βενιζέλου και πίσω μέχρι το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ3.

[nggallery id=37]

[youtube]http://youtu.be/MsJ9m_WIm5s[/youtube]

Παρόμοιες δράσεις πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές

Σπάρτη

sparth

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Σπάρτης η προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας δράσεων αλληλεγγύης που καλούσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Από τις 11 το πρωί και μέχρι τη 1 η πλατεία μετατράπηκε σε μια εστία αντιπληροφόρησης για τον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Αναρτήθηκε πανό, είχε στηθεί μικροφωνική, ενώ μοιράστηκαν εκατοντάδες ενημερωτικά κείμενα σε περαστικούς.

Πάτρα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Παράρτημα η προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στο πλαίσιο της διεθνούς μέρας δράσεων αλληλεγγύης που καλούσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

Από τις 11 το πρωί και για περισσότερο από 3 ώρες το Παράρτημα μετατράπηκε σε μια εστία αντιπληροφόρησης για τον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής και για την κατασταλτική μανία του κράτους σε βάρος των αντιστεκόμενων στη Χαλκιδική εις βάρος των οποίων έχει στηθεί μια μαζική βιομηχανία κατασταλτικών κινήσεων με προφυλακίσεις, μέχρι πρόσφατα τεσσάρων αγωνιστών, κατηγορούμενων για τον εμπρησμό του εργοταξίου της εταιρίας στις Σκουριές, με ανύπαρκτα στοιχεία, με δεκάδες προσαγωγές, εισβολές σε σπίτια και απαγωγές αγωνιστών, με βίαιη απόσπαση γενετικού υλικού (DNA) από ολόκληρους πληθυσμούς χωριών, με ευρεία χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών., με αστυνομικούς αποκλεισμούς και κατοχή ολόκληρων χωριών και πόλεων, με βάναυσες επιθέσεις με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς κατά διαδηλωτών ακόμα και παιδιών και ηλικιωμένων, οι οποίες έχουν προκαλέσει πλήθος βαρύτατων τραυματισμών.

Στη συγκέντρωση υπήρχαν πανό, χαρτοπανό και γιγαντοαφίσσες αλληλεγγύης, έντυπα σχετικά με τον αγώνα στη Χαλκιδική, αλλά και γι άλλα ζητήματα, βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων και έκθεση αφίσας και φωτογραφικού υλικού σχετικού με τον ανυποχώρητο αγώνα που διαεξάγεται στη Χαλκιδική. Παράλληλα είχε στηθεί μικροφωνική, ενώ μοιράστηκαν εκατοντάδες ενημερωτικά κείμενα.

Ως αναρχικοί, αντιλαμβανόμαστε αυτή την επίθεση ως άρρηκτο κομμάτι της ευρύτερης κατασταλτικής στρατηγικής κράτους και κεφαλαίου απέναντι σε κάθε κοινωνικό και ταξικό αγώνα που απειλεί να οργανωθεί και να ορθωθεί σαν τείχος κόντρα στα σχέδιά τους για την άγρια λεηλασία της φύσης και των ανθρώπινων κοινωνιών στο βωμό μιας κάποιας υποτιθέμενης “ανάπτυξης” και δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους που αρνούνται να παραδώσουν τον τόπο τους, το φυσικό κόσμο και τις ίδιες τις ζωές τους στα νύχια  των πολυεθνικών εταιριών εξόρυξης χρυσού και του κράτους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ο ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

φωτογραφικό υλικό από τη συγκέντρωση

Κείμενο από Πέρασμα, συλλογικό εγχείρημα λόγου και δράσης

Οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής εδώ και χρόνια δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους. Οι καπιταλιστικοί σχεδιασμοί προβλέπουν τη δημιουργία ανοιχτού μεταλλείου χρυσού για την εξόρυξή του με κυάνιο, μία από τις πιο καταστροφικές μεθόδους εξόρυξης μετάλλων. Ενδεικτικά, αν ολοκληρωθούν τα έργα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα υπάρξει στέρευση των υδάτων (ολόκληρα χωριά της περιοχής θα μείνουν χωρίς πόσιμο νερό καθώς θα στεγνώσει το όρος του Κακάβου), μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καταστροφή της υπάρχουσας χλωρίδας και πανίδας (που έχει ξεκινήσει ήδη με την αποψίλωση του αρχέγονου δάσους της περιοχής με σπάνια βιοποικιλότητα), τοξική μεταλλευτική σκόνη που θα σκεπάσει ολόκληρα χωριά και άλλες περιβαλλoντικές καταστροφές. Έτσι, λοιπόν, τα 4 νέα αναπτυξιακά προγράμματα (που έχουν ως στόχους τα κοιτάσματα χρυσού της Ολυμπιάδας και της περιοχής των Σκουριών, την επέκταση της προϋπάρχουσας στοάς στο υπέδαφος του Στρατωνίου και τη δημιουργία ενός μεγάλου διαμετακομιστικού λιμανιού εκεί που μέχρι τώρα δεν υπήρχε) δεν έρχονται να καλύψουν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αλλά την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ολόκληρες περιοχές θα ισοπεδωθούν, χωριά θα ερημώσουν ενώ η ζωή των κατοίκων θα υποβαθμιστεί πλήρως.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν ήδη πολύ καλά οι κάτοικοι, μιας και έχουν ζήσει από κοντά τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής δραστηριότητας αλλά και τα “ατυχήματα” με μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές ζημιές, λόγω της ήδη υπάρχουσας μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι δεν διστάζουν να αντισταθούν στην  πολυεθνική Ελληνικός Χρυσός ΑΕ (95% αυτής ανήκει στον καναδικό κολοσσό El Dorado Gold και 5% στην Άκτωρ που ανήκει στο γνωστό μεγαλοεργολάβο Μπόμπολα), στις επιθέσεις των έμμισθων υπαλλήλων της, στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους που σπεύδουν να προστατεύσουν το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο και στην επικοινωνιακή επίθεση και συκοφάντηση του αγώνα τους από τα μίντια. Ο μέχρι τώρα αγώνας τους έχει μεγάλη χρονική διάρκεια, συμμετοχή, αποφασιστικότητα και ένταση, ενώ διάφορες πρακτικές και μέσα χρησιμοποιήθηκαν από τη μεριά των κατοίκων και έχει καταφέρει να βάλει ένα σχετικό φρένο στους κυριαρχικούς σχεδιασμούς.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη συγκεκριμένη επένδυση σαν νούμερο1 αναπτυξιακό έργο και την ολοκλήρωσή του σαν ζωτικής σημασίας. Στη συγκεκριμένη περίοδο, όπου η ρητορική της κρίσης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ως απάντηση σ’ αυτήν, έρχονται να μονοπωλήσουν το δημόσιο λόγο και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φόβου που τελικά η μόνη αλήθεια παράγεται απο το κράτος και οι προσταγές του φαντάζουν σαν μονόδρομος ομαλότητας, ο δυναμικός αγώνας των κατοίκων της χαλκιδικής σπάει τον κυριαρχικό μονόλογο και συγκροτεί ένα παράδειγμα αντίστασης και ανυπακοής. Ένα επικίνδυνο παράδειγμα για το καθεστώς, αν αναλογιστούμε τα σχέδια για εκμετάλλευση και ξεπούλημα των φυσικών πόρων της ελληνικής επικράτειας και την υπάρχουσα κοινωνική δυσαρέσκεια ως προς τις κυρίαρχες πολιτικές. Έτσι, λοιπόν το κράτος εξαπολύει την κατασταλτική του μηχανή και εφαρμόζει πειραματικές μεθόδους πάνω στα κορμιά των κατοίκων που αγωνίζονται, όχι μόνο γιατί έχει δώσει εχέγγυα πραγμάτωσης του έργου στο ντόπιο και υπερεθνικό κεφάλαιο, αλλά και για να δημιουργήσει εκείνο το παράδειγμα βίαιης επιβολής του και κάμψης των αντιστάσεων.

Στην Χαλκιδική έχει με έναν άτυπο τρόπο θα λέγαμε (άλλοτε και τυπικό ασφαλώς) κηρυχθεί ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, στρατιωτικού νόμου. Οι δυνάμεις καταστολής και ελέγχου είναι πανταχού παρούσες, δημιουργώντας μια καθημερινότητα γεμάτη από προκλήσεις, προσβολές, επιθέσεις, μια καθημερινότητα που το να πας στην εργασία σου, στα χωράφια ή μια βόλτα σημαίνει ασφαλίτες, μπλόκα, περιπολικά, κλούβες. Ακόμη, σημαίνει εισβολές σε σπίτια, κλήσεις αγωνιστών σε αστυνομικά τμήματα, λήψεις γενετικού υλικού (DNA) δια της βίας, παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Η βίαιη επίθεση στις πορείες διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης, οι τραυματισμοί, οι συλλήψεις, οι προφυλακίσεις αγωνιστών και οι εκατοντάδες διώξεις (κάποιες με βαρύτατες κατηγορίες)  βρίσκονται πλέον στην αιχμή του δόρατος της κρατικής στρατηγικής.

Εμείς από την πλευρά μας, αν και χιλιόμετρα μακριά, στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς και αυτές που αγωνίζονται για την προάσπιση του τόπου τους, των βουνών, των ποταμιών, της ίδιας τους της ζωής, ενάντια σε όσους θέλουν να τα μετατρέψουν όλα αυτά σε χρυσά δαχτυλίδια. Γιατί τα βουνά, οι ποταμοί, ο αέρας, το νερό και η ζωή δεν μετρούνται σε καναδικά δολάρια ή ευρώ. Και για όλο το χρυσάφι του κόσμου δεν εξαγοράζονται.

Η τρομοκρατία τους δεν μας φοβίζει, μας εξοργίζει!

Αμέριστη αλληλεγγύη στους ανυποχώρητους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής

Αθήνα

Πιο λίγος ο κόσμος που διαδήλωσε στη Αθήνα με μπλόκ από επιτροπη αλληλεγγυης, Αριστερη Αντιιμπεριαλιστικη Συνεργασια, Δεν Πληρωνω, Αντιεξουσιαστικη Κινηση και ΕΚΧ Βοτανικος Κηπος Πετρουπολης.

[nggallery id=38]

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2013/11/11/saveskouries/