Διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης στο πλαίσιο του καλέσματος της 9/11

Λονδίνο

Στο Λονδίνο, οι διαδηλωτές ενάντια στο χρυσωρυχείο των Σκουριών ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους υπερασπιστές της Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας. Πραγματοποίησαν κοινή πορεία στην Καναδική Πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούν για τα δυο καταστροφικά μεταλλευτικά έργα από τις δυο Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες – την Eldorado Gold και τη Gabriel Resources.

Ναβάρα,Ισπανία

Στη Ναβάρα της Ισπανίας, κάτοικοι του χωριού Lakabe αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του δικού τους τόπου από ανοιχτή εξόρυξη που πραγματοποιείται από μια Ελληνική εταιρεία: την Grecian Magnesite που εξάγει λευκόλιθο και από τη Γερακινή της Χαλκιδικής. Εκεί έγινε μια διαμαρτυρία κατοίκων και Ελλήνων αλληλέγγυων με το σύνθημα: «Ούτε στην Ελλάδα, ούτε πουθενά». Ακολουθεί το μήνυμά τους:

Στέλνω αυτό το σύντομο κείμενο επεξηγώντας την συμβολική δράση που πράξαμε στις 9/11 στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας αλληλεγγύης στον αγώνα τον κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Επιλέξαμε να πάμε σε ένα ανοιχτό μεταλλείο μαγνησίτη στο χωριό Eugi στην Navarra της Ισπανίας. Ήμασταν 11 άτομα από το κατειλημμένο χωριό Lakabe και εκεί συναντηθήκαμε με δυο άτομα που συμμετέχουν στον τοπικό αγώνα ενάντια στα ορυχεία στην περιοχή. Το σύνθημα μας ήταν: “Ούτε στην Ελλάδα ούτε πουθενά” με ένα εμβόλιμο: “Αγώνας”. Μοιραστήκαμε ενημέρωση και εντυπώσεις από τους τοπικούς αγώνες στην Χαλκιδική και στην εδώ περιοχή και ανταλλάξαμε υλικό.

Το ενδιαφέρον του συμβολισμού της ενέργειας είναι πως μεγαλομέτοχος στην εταιρεία που καταστρέφει εδώ την περιοχή εδώ και χρόνια είναι μια …ελληνική εταιρεία…

Χωρίς σχόλια… Προσέξτε την ταμπέλα στην φώτο: ¨Grecian Magnesites¨

Άμστερνταμ

Τα «γραφεία» της Εldorado Gold στο Άμστερνταμ είναι …ένα απλό γραμματοκιβώτιο. Εκεί έγινε η δράση κατοίκων του Άμστερνταμ αλληλέγγυων με τον αγώνα της Χαλκιδικής, με πανό και συνθήματα.

Οι φωτογραφίες είναι από τους @disorderisti

Βερολίνο

Ως ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής και της Ρόσια Μοντάνα που μάχονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ποινικοποίηση των αγώνων τους, διαδηλώσαμε σήμερα στο κέντρο του Βερολίνου. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 15:00 μπροστά στην πρεσβεία της Ρουμανίας και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα στην πλατεία Gendarmenmarkt με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

 

Ντίσελντορφ

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ανάμεσα στις 10:00 και 12:00, έλληνες και γερμανοί ακτιβιστές και ακτιβίστριες έκαναν κατάληψη στο ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ. Η δράση είναι μέρος της παγκόσμιας μέρας δράσης στις 9 Νοεμβρίου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική στην Βόρεια Ελλάδα. Οι ακτιβίστριες μετέφεραν στο προξενείο την ανακοίνωση τους με την απαίτηση να μεταφερθεί στον ελληνικό τύπο. Εξοπλισμένοι με πανό και φωνάζοντας συνθήματα εκφράσανε την αλληλεγγύη τους με τους κοινωνικούς αγώνες στην Ελλάδα και ενάντια στον έλεγχο της Τρόικα. Μια πολιτική που συγκαθορίζεται κυρίως από την γερμανική κυβέρνηση. Η δράση απευθύνεται κυρίως στο κίνημα ενάντια στον χρυσό, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια κρατική καταστολή.

Η Χαλκιδική είναι μια χερσόνησος στα βόρεια της Ελλάδας και οι κάτοικοι της αντιστέκονται εδώ και καιρό στα σχέδια εξόρυξης χρυσού της καναδικής επενδυτικής εταιρίας “Eldorado Gold”. Μια εξόρυξη που γίνεται πραγματικότητα μέσω του νόμου Fast-Track-επενδύσεων που πέρασε μέσα από την φιλοκαπιταλιστική διαχείριση της κρίσης και διευκολύνει πρωτίστως επενδύσεις πολυεθνικών εταιριών. Κατά το διαδικτυακό μπλογκ S.O.S. Chalkidiki η “Eldorado Gold” δεν πληρώνει, μέσω κυβερνητικής απόφασης, φόρους συναλλαγής. Πολύ περισσότερο όμως, η εταιρία δεν υποχρεούται να καταβάλλει αποζημιώσεις για τυχόν οικολογικές καταστροφές που θα προκύψουν από την εξόρυξη.  Μεγάλη ανησυχία προκάλουν και οι αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις, στον τομέα του τουρισμού.

Είναι γνωστό ότι διεθνείς εταιρίες εξόρυξης χρησιμοποιούν, υπό την κάλυψη κυβερνήσεων, επιθετικές μεθόδους για να υλοποιήσουν τα σχέδια τους.Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν περιπτώσεις εκβιασμών, παρακολούθησης και παράνομης λήψης DNA ακτιβιστριών, δημόσιων δυσφημήσεων ακόμα και απειλών δολοφονίας. Οι συνεχείς δίκες εξασθενούν οικονομικά και στοχεύουν στην πλήρη αποδυνάμωση των κοινωνικών αγώνων. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην έκθεση του 2012 πολλές βίαιες επιθέσεις. Πέρα από άμεσες, βίαιες επιθέσεις η εταιρία προσπαθεί να διαλύσει την κοινωνική συνοχή της αντίστασης των κατοίκων της περιοχής. Για τον λόγο αυτό συνάπτονται συμμαχίες με τις τοπικές αρχές, καθώς και με ομάδες θετικές προς το σχέδιο της εξόρυξης. Μια άλλη στρατηγική είναι και η υπόσχεση σίγουρων εργατικών θέσεων, μία πολύ δελεαστική προσφορά σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

Αφού η εταιρεία δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να περιορίσει τον αγώνα κοινωνικά, πραγματοποιείται τώρα αυτό μέσω της πολιτικής καταστολής. Για αρκετά ενεργά άτομα και ομάδες μεθοδεύεται η απομάκρυνση από την κοινωνική τους βάση. Η επακόλουθη εγκληματοποίηση θέλει να χωρίσει το κίνημα σε καλούς και σε κακούς. Μία μορφή καταστολής, που δεν βασίζεται πλέον στην ωμή βία, αλλά στον φόβο, με η βοήθεια καταστολής που βασίζεται σε κοινωνική απομόνωση μέσω της καταστολής.

Κατά την ελληνική κυβέρνηση „η επένδυση αυτή πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο“. Η εξόρυξη στην Χαλκιδική δεν θα είναι η μοναδική στην Βόρεια Ελλάδα. Στα πλαίσια του  προγράμματος λιτότητας και του ξεπουλήματος του ελληνικού κράτους, και με σκοπό την εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων, πρόκειται να ανοίξουν περαιτέρω εξορύξεις στο Κιλκίς και στην Αλεξανδρούπολη.

Αλλά δεν φτάνει αυτό: Στο πλαίσιο του προγράμματος της Τρόικας, καθορισμένο από την γερμανική κυβέρνηση, πουλιέται κρατική περιουσία και τα κοινά μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Γνωρίζουμε καλά ότι επίσημα η ελληνική κυβέρνηση κανονίζει το ξεπούλημα με την Τρόικα, αλλά την τιμή την ορίζει η Γερμανία. Όχι μόνο καναδικές εταιρίες διεκδικούν ένα κομμάτι από την πίτα. Ήδη από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα ξεπουλιέται ο ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και η SIEMENS είναι έτοιμη να μπει στο παιχνίδι για την αγορά της Rosco, θυγατρική της TrainOSE.

Τα μέτρα ιδιωτικοποιήσης οργανώνονται από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά τις οδηγίες τις παίρνουν από τους εκπροσώπους της Τρόικας. Πλάι στις ιδιωτικοποιήσεις η Τρόικα οργανώνει όλη την κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απολύσεων και κλείσιμο εταιριών. Πολύ σημαντικό στο σημείο αυτό είναι το κλείσιμο της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από τους απολυμένους εργαζομένους της και λειτουργούσε αυτοοργανωμένα μέχρι την εισβολή των ΜΑΤ στην Αθήνα χθες το πρωί. Δεν ξεχνάμε επίσης για τι ακόμα είναι υπεύθυνη η ελληνική κυβέρνηση: την επιβολή μιας κατάστασης εξαίρεσης και μίας ρατσιστική πολιτικής απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, πού προετοίμασε το έδαφος για τη δράση του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Με την δράση μας παίρνουμε μέρος στην ημέρα δράσης στις 9 Νοεμβρίου 2013. Καταδικάζουμε τις κινήσεις των ελληνικών αρχών απόλυτα και θα
υποστηρίξουμε με όσες δυνάμεις έχουμε την αντίσταση που προωθούν τα κοινωνικά κινήματα στην Ελλάδα. Με την κατάληψη του ελληνικού προξενείου θέλουμε να αυξήσουμε την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς της εταίρους και πολύ περισσότερο στην Γερμανία, ώστε να σταματήσουν τις κατασταλτικές πολιτικές τους και να αποχαιρετήσουν τέτοιες επενδύσεις όπως στην Χαλκιδική.

Καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στις πορείες και δράσεις της παγκόσμιας ημέρας δράσης ενάντια στην εξόρυξη στη Χαλκιδική! Ενάντια στην πολιτική λιτότητας και καταστολής σας, προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας!

Λευκωσία

Μια ομαδα συντροφων στα πλασια του Underground Πάρτυ οικονομικής ενισχύσης + Live Hip Hop τις μαθητικης ομαδας ΣΚΑΠΟΥΛΑ τοποθετησαμε πανο αλληλεγγυης στους αγωνιζομενους κατοικους χαλκιδικης για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική

OI EΞΟΡΥΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σκόπια,Μακεδονία

Πανό στη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των Σκουριών.

Βελιγράδι

Σύνθημα αλληλεγγύης με σπρέι απέναντι από την ελληνική πρεσβεία.

Σόφια

Διαδήλωση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Ρουμανία

Τα μεταλλεία χρυσού συνδέονται με σοβαρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, οι συνέπειές τους στην υγεία των τοπικών πληθυσμών παραμένουν για δεκαετίες. Τα Βαλκάνια είναι στόχος διαφόρων εταιρειιών από τον Καναδά, που θέλουν χρυσό στη Ρόσια Μοντάνια, τη Χαλκιδική και τo Κρούμοβγκραντ.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση με αστυνομική βία και φυλακίσεις. ΠΑρουσιάζει τους αντιστεκόμενους ωε «εγκληματική οργάνωση», παρόμοια με τη «Χρυσή Αυγή». Όμως οι αντιστεκόμενοι αγωνίζονται απλά για το ανθρώπινο δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον. Η ίδια επιθυμία κινητοποιεί τους ανθρώπους στο Κρούμοβγκραντ (Βουλγαρία) και τη Ρόσια Μοντάνια (Ρουμανία).
Στις 9 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη έγινε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην καταστολή και στα μεταλλεία χρυσού. Την ίδια μέρα στη Σόφια διαδηλώσαμε, ως ένδειξη αλληλεγγύης, από το Κοινοβούλιο έως την ελληνική πρεσβεία. Είπαμε «όχι» στα φονικά μεταλλεία, όχι μόνο του χρυσού αλλά και του χαλκού. Γιατί στη Βουλγαρία αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα στο Pirdop και τη Zlatitsa αλλά κανείς δεν μιλάει για αυτά.
Στόχος της καταστολής είναι η σιωπή. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να νομίζουν ότι κερδίζουν!

περισσότερες πληροφορίες και στο autonomias.net

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://nogoldthess.espivblogs.net/2013/11/13/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1/